BLACKBLOCK D. 1/5 2008
Blackblock event - BANKLEER skabte sammen med lokale aktivister, eksperimenterende musikere, og kor en musikalsk kakofonisk procession kaldet BLACKBLOCK til 1. maj begivenhederne i Århus.
BLACKBLOCK
Ved Huset Vester Allé 15 i Århus opbygges BLACKBLOCK, som begynder sin vandring kl. 12. Det er den tyske kunstnergruppe bankleer, der består af Karin Kasböck og Christoph Leitner, der har fået ideen.
Som form var BLACKBLOCK - med sine 3 x 4 meter – til at få øje på. På en gang ulden og bastant. Inde i blokken spiller bl.a. Jens Balder Sørensen på tuba, Anne Mette Ahrendt på gryde, og hvad der ellers byder sig. En ghettoblaster bryder ind med optagelser fra forskellige grupperinger i Århus. Lydmixet består bl.a. af brudstykker fra arbejdersange som ”Internationale” og ”Når jeg ser et rødt flag smælde”, børnesange omformet til arbejderbudskaber samt ordene jah, jah – nein, nein.
På sin vandring går BLACKBLOCK gennem trafikken, når rådhuset, fortsætter over rådhusplænen, glider ”elegant” ned af en bakke for at komme ind i 1. maj demonstrationen – hvor især FOA byder på slogans som ”flere hænder” og ”mere i løn”.
Flere demonstranter overraskes af BLACKBLOCK og giver forskellige bud på, hvad det er: Et nytænkende effektfuldt indslag, et anarkistisk foretagende eller et fascistisk udtryk. Et sørgende element – måske er det de gamle fra plejehjemmene, der rykker ud? Den hører ikke til her 1. maj, siger én. Ja, måske bliver det tydeligt hvilke symboler, der oftest ses i demonstrationerne 1. maj, måske reflekterer nogle over, hvad den sorte kasse skal der, og hvor den placerer sig i forhold til deres eget budskab.
Kunstnergruppen bankleer har selv to specifikke referencer til den sorte kasse. Den første reference er til den yderste venstrefløjs sortklædte aktivister – her kan man spore en radikalitet - et ønske om konfrontation, som ofte mangler i mange konsensusprægede demokratiformer. Den anden reference er til kunstneren Malevichs maleri ”sort firkant” fra 1915 der - for bankleer - fungerer som et abstrakt billede på, at vi endnu ikke har ord til at formulere et reelt alternativ.
Kunstnergruppen bankleer har i mange af deres projekter forholdt sig kritisk til den vestlige arbejdskultur og til den eksklusion og marginalisering, som mennesker udenfor arbejdsmarkedet udsættes for. Kunstnerne iscenesætter ofte humoristiske og kritiske performances, som fungerer med en tvetydig visuel symbolik – dette er også tilfældet i BLACKBLOCK.
Tekst af Anja Raithel