WORKAFFAIR
 
a project
challenging and debating
social and political conceptions
of work
 
 
 
 
RUM46
project and exhibition space
 
rum46 and the project WORKAFFAIR host the artist group BANKLEER in a residency in Aarhus for a period of 3 month in 2008.
 
BANKLEER: Karin Kasböck og Christoph Leitner, Berlin.
 
During the residency BANKLEER presents:
talks, work presentations and the collaborative performance BLACKBLOCK
 
 
 
 
 
 
BLACKBLOCK  D. 1/5 2008
Blackblock event - BANKLEER skabte sammen med lokale aktivister, eksperimenterende musikere, og kor en musikalsk kakofonisk procession kaldet BLACKBLOCK til 1. maj begivenhederne i Århus.
 
BLACKBLOCK
Ved Huset Vester Allé 15 i Århus opbygges BLACKBLOCK, som begynder sin vandring kl. 12. Det er den tyske kunstnergruppe bankleer, der består af Karin Kasböck og Christoph Leitner, der har fået ideen.
 
Som form var BLACKBLOCK - med sine 3 x 4 meter – til at få øje på. På en gang ulden og bastant. Inde i blokken spiller bl.a. Jens Balder Sørensen på tuba, Anne Mette Ahrendt på gryde, og hvad der ellers byder sig. En ghettoblaster bryder ind med optagelser fra forskellige grupperinger i Århus. Lydmixet består bl.a. af brudstykker fra arbejdersange som ”Internationale” og ”Når jeg ser et rødt flag smælde”, børnesange omformet til arbejderbudskaber samt ordene jah, jah – nein, nein.
 
På sin vandring går BLACKBLOCK gennem trafikken, når rådhuset, fortsætter over rådhusplænen, glider ”elegant” ned af en bakke for at komme ind i 1. maj demonstrationen – hvor især FOA byder på slogans som ”flere hænder” og ”mere i løn”.
 
Flere demonstranter overraskes af BLACKBLOCK og giver forskellige bud på, hvad det er: Et nytænkende effektfuldt indslag, et anarkistisk foretagende eller et fascistisk udtryk. Et sørgende element – måske er det de gamle fra plejehjemmene, der rykker ud? Den hører ikke til her 1. maj, siger én. Ja, måske bliver det tydeligt hvilke symboler, der oftest ses i demonstrationerne 1. maj, måske reflekterer nogle over, hvad den sorte kasse skal der, og hvor den placerer sig i forhold til deres eget budskab.
 
Kunstnergruppen bankleer har selv to specifikke referencer til den sorte kasse. Den første reference er til den yderste venstrefløjs sortklædte aktivister – her kan man spore en radikalitet - et ønske om konfrontation, som ofte mangler i mange konsensusprægede demokratiformer. Den anden reference er til kunstneren Malevichs maleri ”sort firkant” fra 1915 der - for bankleer - fungerer som et abstrakt billede på, at vi endnu ikke har ord til at formulere et reelt alternativ.
 
Kunstnergruppen bankleer har i mange af deres projekter forholdt sig kritisk til den vestlige arbejdskultur og til den eksklusion og marginalisering, som mennesker udenfor arbejdsmarkedet udsættes for. Kunstnerne iscenesætter ofte humoristiske og kritiske performances, som fungerer med en tvetydig visuel symbolik – dette er også tilfældet i BLACKBLOCK.
 
Tekst af Anja Raithel
 
 LINKS:   www.bankleer.org                                    BANKLEER: text presentation  BANKLEER_text.pdf
RESIDENCY                 March - June 2008
residency
LINK: 
article on BANKLEER (danish) 
KUNSTEN.NU  
by Kristian Handberg
http://www.kunsten.nu/artikler/artikel.php?bankleer


http://www.kunsten.nu/artikler/artikel.php?bankleershapeimage_12_link_0
LINK:
Please read text by Anja Raithel  bankleer-arbejde,solidaritet, zombier.pdf